Πώς να κάνετε ανάλυση των μαλλιών της πελάτισσάς σας

Η ανάλυση της τρίχας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της συμβουλευτικής υπηρεσίας που παρέχετε στην πελάτισσα και σας βοηθά να προσδιορίσετε την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού.

 

Η ανάλυση της τρίχας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της συμβουλευτικής σας υπηρεσίας. Σ’ αυτό το κεφάλαιο περιγράφονται τα γενικά τεστ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε με ακρίβεια την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού. Πριν αρχίσετε μια τεχνική εργασία, εξηγείτε πάντα στη πελάτισσα τη διαδικασία της και αν έχετε κάποια αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα, ενημερώστε την. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τη διαγνωστική κάρτα πελάτισσας για να καταγράφετε όλα τα στοιχεία της συμβουλής σας. Αν παρά τις τυχόν επιφυλάξεις σας, η πελάτισσα επιμένει σε μια ακατάλληλη γι’ αυτήν τεχνική εργασία, ζητήστε να σας υπογράψει μια βεβαίωση ότι είναι ενήμερη για τους πιθανούς κινδύνους.

 

Ένας έμπειρος κομμωτής μπορεί να εκτιμήσει τη γενική κατάσταση της τρίχας και του δέρματος με την όραση, την αφή και την όσφρησή του. Ωστόσο, τα ειδικά τεστ θα βοηθήσουν να διαπιστώσει με ακρίβεια την ποιότητα της τρίχας, την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, την ύπαρξη καταλοίπων από προηγούμενες τεχνικές εργασίες κ. λπ.

 

Τεστ Πορώδους
Ο βαθμός πορώδους μιας τρίχας είναι το μέτρο της ικανότητάς της και απορροφά τα υγρά. Η κατεστραμμένη τρίχα (συνήθως φορτισμένη αρνητικά) είναι πολύ πορώδης, με ανοιχτό περιτρίχιο που δεν προστατεύει επαρκώς το εσωτερικό στρώμα (cortex). Μια τέτοια τρίχα είναι θαμπή, ξηρή και εύθραυστη.

 

Κανονικά, τα κατεστραμμένα και πολύ πορώδη μαλλιά πρέπει να κουρεύονται πριν από μια βαφή ή μια περμανάντ. Μερικές φορές, ο βαθμός πορώδους μπορεί να ποικίλλει στην ίδια τρίχα και αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε μακριά μαλλιά με λιπαρές ρίζες και ξηρές άκρες. Mε το ένα χέρι πάρτε μια τρίχα ή μια τούφα και κρατήστε την από τις άκρες.

 

Πιάνοντάς την τώρα με τον αντίχειρα και το δείκτη του άλλου χεριού, γλιστρήστε τα δάκτυλα σας από την άκρη προς τη ρίζα. Εκτιμήστε πόσο τραχιά ή λεία είναι η τρίχα και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για τη σωστή μεταχείριση της:

 

Λεία και υαλώδης τρίχα
Το περιτρίχιο είναι συμπαγές και σκληρό. Αυτός ο τύπος μαλλιών αντέχει οποιαδήποτε τεχνική εργασία.

 

Ελαφρώς τραχιά τρίχα
Αυτό συνήθως χαρακτηρίζει τα υγιή, κανονικά μαλλιά.

 

Τραχιά τρίχα
Πολύ πορώδης: τα μαλλιά πιθανόν χρειάζονται μια ειδική περιποίηση πριν την τεχνική εργασία.

 

Πολύ τραχιά, εύθραυση και ξηρή τρίχα
Σαφής ένδειξη κατεστραμμένων μαλλιών με πιθανή αιτία την υπερβολική χημική δράση. Χρησιμοποιήστε ένα επανορθωτικό προϊόν ή κουρέψτε τα κατεστραμμένα μέρη.

 

Τεστ Διαμέτρου
Τα λεπτά μαλλιά έχουν συνήθως την τάση να λιπαίνουν ή να βαραίνουν. Αντίθετα, τα χονδρά μαλλιά χρειάζονται συχνά περισσότερο χρόνο για ν’ αντιδράσουν σε μια τεχνική εργασία. Η εκτίμηση της διαμέτρου της τρίχας είναι λοιπόν πολύ χρήσιμη για τη σωστή περιποίησή της ή πριν την βαφή και την περμανάντ.

 

Η εκτίμηση της διαμέτρου της τρίχας μπορεί να γίνει εμπειρικά, για μεγαλύτερη όμως ακρίβεια, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε το ειδικό calibrator. Τοποθετήστε μια τρίχα στην κατάλληλη θέση του οργάνου και διαβάστε την κλίμακα. Σημειώστε όμως ότι η περίμετρος της τρίχας είναι συχνά οβάλ ή πλακουτσή και κατά συνέπεια, χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις για την ακριβή εκτίμηση.

 

Τεστ Ελαστικότητας
Η ελαστικότητα της τρίχας προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του cortex. Όσο πιο ελαστική είναι μια τρίχα τόσο πιο υγιής είναι. Για να εκτιμήσετε την ελαστικότητα, πιάστε μια τρίχα με τα δυο δάκτυλα και τεντώστε την (ίσως χρειαστεί να «ξεριζώσετε» μια τρίχα από το κεφάλι).

 

Η υγιής τρίχα θα μακρύνει κατά το 1/3 περίπου του μήκους της και όταν την αφήσετε, θα επιστρέψει στο αρχικό της μήκος. Η ταλαιπωρημένη τρίχα θα επιστρέψει, αλλά όχι εντελώς. Η ξηρή και εύθραυστη τρίχα, κατά πάσα πιθανότητα, θα σπάσει. Τα πορίσματα αυτού του τεστ θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν τα μαλλιά έχουν ανάγκη από κάποια ειδική περιποίηση πριν από μια τεχνική εργασία.

 

Τεστ Αλλεργικής Αντίδρασης (ΤΑΑ)
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό και φουσκάλες. Συνεπώς πριν τη χρήση κάθε προϊοντος θα πρέπει να διενεργείται ένα αλλεργικό τεστ ή άλλη διαδικασία αξιολόγησης, ακόμα και σε πελάτες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει προϊόντα βαφής στο παρελθόν. Θυμηθείτε ότι το τεστ αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να πραγματοποιείται 48 ώρες πριν τη χρήση του προϊόντος. Ο πελάτης θα πρέπει να πραγματοποιήσει το τεστ αλλεργικής αντίδρασης σε επιφάνεια δέρματος περίπου 1εκ. χ 1εκ. στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

  • Εφαρμόστε μικρή ποσότητα (περ. σε μέγεθος μπιζελιού) κρέμας βαφής, απλώνοντας τη με μία μπατονέτα σε λεπτό στρώμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα
  • Αφήστε το προϊόν για 45 λεπτά, χωρίς να το καλύψετε
  • Μετά από 45 λεπτά, ξεβγάλτε προσεκτικά την κρέμα βαφής με χλιαρό νερό

Αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αντίδραση κατά τη διάρκεια της δράσης ή εντος 48 ωρών, ο πελάτης θα πρέπει να ξεβγάλει αμέσως την περιοχή και να μην προχωρήσει σε εφαρμογή της βαφής.

Αυτό το τεστ αποτελεί σημαντικό μέτρο προφύλαξης. Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι ακόμα και αν έχει πραγματοποιηθεί τεστ αλλεργικής αντίδρασης, ο πελάτης μπορεί παρόλα αυτά να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση κατά τη βαφή των μαλλιών. Το τεστ αλλεργικής αντίδρασης δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα αποφευχθούν μελλοντικές αλλεργικές αντιδράσεις. Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες, ζητήστε από τον πελάτη να συμβουλευτεί γιατρό.

 

Τεστ Μη Συμβατότητας/Τεστ Μεταλλικών Αλάτων
Κάποια προϊόντα που η πελάτισσα έχει τυχόν χρησιμοποιήσει πριν, μπορεί να αντιδράσουν άσχημα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο κομμωτήριο. Αυτό συμβαίνει συνήθως με προϊόντα χρώματος που αφήνουν στα μαλλιά κατάλοιπα μεταλλικών αλάτων.

 

Τα χημικά αυτά κατάλοιπα μπορούν να προκαλέσουν πρασινίλες ή και σπάσιμο στα μαλλιά, όταν υποστούν την επίδραση οξυζενέ ή ανάλογου προϊόντος. Συχνά, η πελάτισσα ξεχνά ή δεν θέλει να αναφέρει τι προϊόν έχει προηγουμένως χρησιμοποιήσει. Και αν πρόκειται για ένα διορθωτικό χρώματος με μεταλλικά άλατα που έχει κάνει καλά τη δουλειά του, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.
Αν όμως έχετε κάποια υποψία ότι ένα τέτοιο προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί και ότι υπάρχουν ακόμη κατάλοιπά του στα μαλλιά, μπορείτε να βεβαιωθείτε με το ακόλουθο τεστ:

  • Αναμίξτε 40ml οξύζενέ 20ο(6%) με 2ml αμμωνία
  • Κόψτε λίγες τρίχες από την «ύποπτη» περιοχή του κεφαλιού και στερεώστε τις μαζί με σελοτέϊπ
  • Βάλτε τις τρίχες μέσα στο μίγμα και περιμένετε 30 λεπτά

Αν οι τρίχες αλλάξουν χρώμα, ή αν σχηματιστούν φυσαλίδες ή αν το διάλυμα ζεσταθεί, μην προχωρήσετε σε καμιά σχετική εργασία που απαιτεί χρήση οξυζενέ.

περισσότερα ετικετών