Κατανόηση διαφορετικών τύπων μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής

Σε αυτή τη δημοσίευση εξετάζουμε τους τρόπους αναγνώρισης και περιποίησης των βασικών τύπων μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής.

Ο σμηματογόνος αδένας (βλέπε εικόνα Τομή Δέρματος που Δείχνει το Σμηγματογόνο Αδένα) παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του τύπου των μαλλιών και το τριχωτό. Η έκκριση σμήγματος είναι μια φυσιολογική λειτουργία που προσθέτει δύναμη και λάμψη στο στέλεχος της τρίχας. Όμως η παραγωγή του σμήγματος μπορεί να επηρεασθεί από τη διατροφή, την κυκλοφορία του αίματος, το στρες και τα φάρμακα. Υπάρχουν προϊόντα περιποίησης, ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσικής υγείας και ομορφιάς των μαλλιών. Ανάλογα με τον τύπο τους, τα μαλλιά και το τριχωτό εντάσσονται στις εξής μεγάλες κατηγορίες:

Λιπαρά
Οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολική ποσότητα σμήγματος που μπορεί να κάνει τα μαλλιά μαλακά, βαριά και ανελαστικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή της εμμηνόπαυσης. Πολλά άτομα εξάλλου, έχουν από τη φύση τους λιπαρό τριχωτό και κατά συνέπεια, λιπαρά μαλλιά. Τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά είναι πολύ πιο λεπτά από τα σκούρα και επηρεάζονται περισσότερο από την υπερβολική λιπαρότητα. Καλύτερης ποιότητας σαμπουάν, καθαρίζουν τέλεια, χωρίς να στερούν την τρίχα από την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά της.

Ξηρά
Τα ξηρά μαλλιά φαίνονται θαμπά, χωρίς ζωντάνια και σπάνε πιο εύκολα. Μια ξηρή τρίχα μπορεί να τεντωθεί μόνο κατά 15% του μήκους της πριν σπάσει, ενώ μια υγιής τρίχα μπορεί να τεντωθεί μέχρι 30% ή και περισσότερο όταν είναι βρεγμένη. Η κύρια αιτία της ξηρότητας είναι η αφυδάτωση - η περιεκτικότητα της τρίχας σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 4% και 13% του συνολικού της όγκου.

Μια αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να διορθώσει την κατάσταση, ενώ πολλά ειδικά προϊόντα μπορούν επίσης να ενυδατώσουν το cortex και να απαλύνουν το περιτρίχιο.

Κανονικά
Τα κανονικά μαλλιά είναι λαμπερά, ελαστικά και όμορφα κι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τη σωστή περιποίησή τους με τα κατάλληλα προϊόντα.

Μικτά
Όταν η υπερ-λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων συνδυάζεται με μια κακή κατάσταση του τριχωτού, το πλεόνασμα του σμήγματος απορροφάται από το δέρμα και δεν προσφέρει στην τρίχα την αναγκαία φυσική της προστασία. Αυτή η κατάσταση του τριχωτού είναι η συνήθης αιτία του τύπου πιτυρίδας Pityriasis steatoides. Τα μικτά μαλλιά χαρακτηρίζονται από λιπαρές ρίζες και ξηρές, φριζαρισμένες και εύθραυστες άκρες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η τεχνική εφαρμογής πρέπει να στοχεύει με ακρίβεια στις προβληματικές περιοχές.
περισσότερα ετικετών