Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Πώς δημιουργείται το φυσικό χρώμα των μαλλιών

Η κατανόηση των ιδιοτήτων που παρουσιάζει η φυσική τρίχα αποτελεί βασικό κομμάτι της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνετε ειδικοί στις βαφές μαλλιών...

 

Οι ρίζες είναι ζωντανό τμήμα των μαλλιών και πρέπει να τους φερόμαστε με φροντίδα και σεβασμό. Όταν χρησιμοποιούμε χημικά για να αλλάξουμε το χρώμα των μαλλιών, θα πρέπει να γνωρίζουμε γιατί και πώς προκύπτουν αυτές οι αλλαγές.

 

Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο περισσότερο θα σας εμπιστεύονται οι πελάτες σας και θα δέχονται τις συμβουλές σας.

 

Φυσικές χρωστικές ουσίες στη μελανίνη της τρίχας

Το φυσικό χρώμα των μαλλιών παράγεται από μικροσκοπικά κοκκία χρωστικών ουσιών, τις μελανίνες, τα οποία βρίσκονται στην ινώδη στοιβάδα του φλοιού της τρίχας. Το φως διεισδύει στις καθαρές στοιβάδες του περιτριχίου, και ένα μέρος του ανακλάται στο μάτι. Το χρώμα που αντιλαμβανόμαστε εξαρτάται από το είδος του φωτός που αντανακλάται, το οποίο καθορίζεται από τον τύπο, την ποσότητα και το μείγμα των δύο χρωστικών ουσιών που βρίσκονται στην φυσική τρίχα.

 

Το μελανοκύτταρο, ένας τύπος κυττάρου, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης στον βολβό της ρίζας της τρίχας. Ο καταλύτης τυροσίνη, ο οποίος βρίσκεται στα μελανοκύτταρα, είναι υπεύθυνος για την πυροδότηση μιας χημικής αντίδρασης που έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό μελανίνης. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται δύο διαφορετικοί τύποι μελανινών: η ευμελανίνη, η οποία παράγει αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου, και η φαιομελανίνη, η οποία παράγει αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου.

 

Ο συνδυασμός ευμελανίνης και φαιομελανίνης δημιουργεί το φυσικό χρώμα της τρίχας, ενώ η συγκέντρωσή τους καθορίζει το βάθος του χρώματος.

 

Βάθος και τόνος

Η περιγραφή του βάθους και του τόνου του χρώματος βοηθά στον ορισμό και την περιγραφή των διαφορετικών τύπων χρώματος. Το βάθος του χρώματος επηρεάζεται από την ποσότητα των μελανινών που βρίσκεται στα μαλλιά· η μεγαλύτερη ποσότητα μελανινών δημιουργεί πιο σκούρο χρώμα στα μαλλιά, ενώ η μικρότερη ποσότητα χρωστικών ουσιών δημιουργεί πιο ανοιχτό χρώμα στα μαλλιά.

 

Η επικρατούσα χρωστική ουσία είναι η ευμελανίνη, λόγω των καφέ και μαύρων αποχρώσεων που παράγει. Το βάθος του χρώματος χωρίζεται σε δέκα επίπεδα και κυμαίνεται από μαύρο έως ανοιχτό ξανθό. Ωστόσο, κάθε επίπεδο περιλαμβάνει πολλές αποχρώσεις ή τόνους. Συνεπώς, ανατρέχουμε πάλι στον τροχό των χρωμάτων, όπου το ανοιχτό ξανθό, για παράδειγμα, μπορεί να έχει χρυσαφί, ματ ή σαντρέ απόχρωση.

 

Η φαιομελανίνη ευθύνεται κυρίως για τους κρυμμένους τόνους που διακρίνονται στην τρίχα. Όταν ανοίγουμε το χρώμα των μαλλιών, εμφανίζονται ορισμένοι φυσικοί τόνοι, οι οποίοι ονομάζονται κρυμμένα ρεφλέ. Είναι σημαντικό να προσδιορίζουμε τα κρυμμένα ρεφλέ όταν αναλύουμε το χρώμα το μαλλιών σε κάποια συμβουλευτική συνεδρία, διότι το βασικό κρυμμένο ρεφλέ επηρεάζει το τελικό χρώμα των μαλλιών. Για να επιτευχθεί το εκάστοτε επιθυμητό χρώμα, μπορεί να απαιτείται αποχρωματισμός του βασικού ρεφλέ, ή εξουδετέρωσή του με τόνο ο οποίος βρίσκεται απέναντι στον τροχό των χρωμάτων.

 

Για τη μέτρηση του βάθους χρώματος, χρησιμοποιείται διεθνές σύστημα επιπέδων:

  • Επίπεδα 1 έως 4: βασικό ρεφλέ είναι το κόκκινο
  • Επίπεδα 4 έως 5: βασικό ρεφλέ είναι το κόκκινο/πορτοκαλί
  • Επίπεδα 5 και 6: βασικό ρεφλέ είναι το πορτοκαλί/κόκκινο
  • Επίπεδα 7 και 8: βασικό ρεφλέ είναι το πορτοκαλί/κίτρινο
  • Επίπεδα 9 και 10: βασικό ρεφλέ είναι το κίτρινο
περισσότερα ετικετών