Η θεωρία των χρωμάτων στην κομμωτική: Ένας γρήγορος οδηγός

Η κατανόηση του χρώματος ξεκλειδώνει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων!

 

Όταν κατανοείτε το χρώμα είναι σαν να μαθαίνετε μια διαφορετική γλώσσα. Αυτό το άρθρο εξετάζει τη θεωρία των χρωμάτων ειδικά στον τομέα της κομμωτικής, από το πώς λειτουργούν τα χρώματα και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέχρι την επίδραση που έχουν στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά. Όπως είπε κάποτε ο Pablo Picasso:

 

«Μάθετε τους κανόνες σαν επαγγελματίες ώστε να μπορείτε να τους παραβαίνετε σαν καλλιτέχνες!»

 

Νιώθετε έμπνευση; Βυθιστείτε στα βασικά και τελειοποιήστε τις γνώσεις σας γύρω από τη θεωρία των χρωμάτων:

 

Βασικά χρώματα

Τα βασικά χρώματα είναι τα αυθεντικά χρώματα (Κόκκινο, Κίτρινο, Μπλε) – τα μόνα που δεν δημιουργούνται κατόπιν ανάμειξης. Όλες οι άλλες αποχρώσεις παράγονται από αυτά. Χωρίς αυτά, δεν θα υπήρχε κανένα άλλο χρώμα! Αυτά τα 3 χρώματα δημιουργούν το πρώτο μέρος του Χρωματικού Κύκλου.

 

 

Βασικά χρώματα

Δευτερεύοντα χρώματα

Το επόμενο επίπεδο στον Χρωματικό Κύκλο περιλαμβάνει τα Δευτερεύοντα Χρώματα. Αυτά είναι τα 3 χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξη οποιωνδήποτε 2 από τα βασικά χρώματα σε αναλογία 1:1.

 

Τα βασικά χρώματα και τα δευτερεύοντα χρώματα συνδυάζονται σχηματίζοντας τον βασικό Χρωματικό Κύκλο - κάθε δευτερεύον χρώμα βρίσκεται μεταξύ των 2 βασικών χρωμάτων που αναμείχθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί.

 

Δευτερεύοντα χρώματα

Τριτεύοντα χρώματα

Το τρίτο επίπεδο φέρνει στο προσκήνιο τα τριτεύοντα χρώματα. Αυτά προκύπτουν από την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων με τα γειτονικά σε αυτά δευτερευόντων χρωμάτων, δημιουργώντας μια παλέτα έξι επιπλέον αποχρώσεων. Αυτές ορισμένες φορές καλούνται ενδιάμεσα χρώματα.

 

Τριτεύοντα χρώματα

Συμπληρωματικά χρώματα

Κάθε χρώμα έχει ένα συμπληρωματικόή αντίθετο χρώμα – για παράδειγμα, το πορτοκαλί είναι το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε καθώς βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο στον Χρωματικό Κύκλο.

 

Αν αναμείξετε δύο συμπληρωματικά χρώματα μεταξύ τους (1:1), αυτά θα ακυρώσουν το ένα το άλλο. Αναμείξτε, λοιπόν, το μπλε με το πορτοκαλί σε ίσες αναλογίες και οι δύο έντονες αποχρώσες θα σας δώσουν ένα πολύ ήπιο γκρι-καφέ... Όμως, εάν τοποθετήσετε αυτά τα δύο χρώματα το ένα δίπλα στο άλλο και δεν τα αναμείξετε, θα σας δώσουν μια δυναμική αντίθεση που θα αναδεικνύει και τα δύο χρώματα.

 

Συμπληρωματικά χρώματα

Χρωματικά και αχρωματικά χρώματα

Ο Χρωματικός Κύκλος περιλαμβάνει επίσης χρωματικά χρώματα. Πρόκειται για καθαρά και φωτεινά χρώματα – χωρίς μαύρο, λευκό και γκρι. Το μαύρο, το λευκό και το γκρι είναι γνωστά ως αχρωματικά χρώματα. Λειτουργούν σαν βασικά χρώματα με την έννοια ότι πρέπει να αναμείξετε το μαύρο και το γκρι για να δημιουργήσετε το γκρι, το οποίο είναι περισσότερο ένα δευτερεύον αχρωματικό χρώμα.

 

Χρησιμοποιώντας περισσότερο λευκό ή μαύρο, μπορείτε να κάνετε το γκρι πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο. Η βασική λειτουργία τους είναι η προσθήκη βάθους και ευελιξίας κατά την ανάμειξη με χρωματικά χρώματα...

 

Χρωματικά και αχρωματικά χρώματα

Προσθέτοντας μαύρο στο χρώμα

Για να προσθέσετε βάθος σε οποιονδήποτε συνδυασμό βασικών χρωμάτων απλά προσθέστε μαύρο. Θεωρητικά, η ποσότητα μαύρου που προσθέτετε θα καθορίσει πόσο σκούρο θα είναι το αποτέλεσμα. Όμως, το εν λόγω βάθος μπορεί να αλλάξει όταν εφαρμόσετε το χρώμα στα μαλλιά – όπου το βάθος παραπέμπει περισσότερο σε σκούρο γκρι καφέ παρά σε καθαρό μαύρο, ανάλογα με την εκάστοτε φυσική απόχρωση.

 

Ανεξαρτήτως τρόπου εφαρμογής, το μαύρο πάντοτε μειώνει τη φωτεινότητα των χρωματικών χρωμάτων,κάνοντάς τα πιο επίπεδα και πιο θαμπά. Κανένας από εμάς δεν γεννιέται με μαλλιά σε βασικά χρώματα. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να επιτύχετε έναν φυσικό και μουντό τόνο είναι να προσθέσετε αχρωματικά χρώματα (μονοχρωματικά) σε καθαρά φωτεινά χρώματα.

 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο το χρώμα που έχει σημασία – ο τόνος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Οι κορυφαίοι ειδικοί βαφής είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τις πιο ανεπαίσθητες τονικές παραλλαγές. Για να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να μάθετε πώς να αναμειγνύετε σωστά τα βασικά χρώματα και τα αχρωματικά χρώματα.

 

Προσθέτοντας μαύρο στο χρώμα

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Εξερευνήστε τα εκπαιδευτικά εργαλεία της θεωρίας των χρωμάτων στην κομμωτική με αναλυτικές πληροφορίες για τη δομή και τα πιγμέντα χρώματος των μαλλιών, σε συνδυασμό με πλούσια εκπαίδευση από τους ειδικούς μας στο eAcademy του ASK Education:

Θέλετε να δοκιμάσετε τις δεξιότητές σας στον τομέα του χρώματος; Κατεβάστε το χρωματολόγιο του House of Colour και ανακαλύψτε το κατάλληλο προϊόν βαφής για κάθε υπηρεσία!

 

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

περισσότερα ετικετών