Πώς να αναγνωρίζετε διάφορες ανισορροπίες του τριχωτού

Βασιζόμενο στις γνώσεις που περιέχονται στο σεμινάριο Κατανόηση διαφορετικών τύπων μαλλιών και τριχωτού  - Μέρος 1, αυτό το άρθρο διερευνά διεξοδικότερα κοινές ανισορροπίες του τριχωτού  και παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο σωστής αξιολόγησης και εντοπισμού τους. Στο κάτω κάτω, τα όμορφα μαλλιά ξεκινούν από ένα υγιές τριχωτό !

 

Πριν προχωρήσετε στη διάγνωση οποιασδήποτε πάθησης του τριχωτού , να θυμάστε ότι η εκτίμηση της κατάστασης του τριχωτού των πελατισσών σας αποτελεί σημαντικό τμήμα της συμβουλευτικής. Πέραν των συμβουλών που θα δώσετε στην πελάτισσά σας, ελέγξτε την κατάσταση του τριχωτού  χωρίζοντας τα μαλλιά ανά 3 εκατοστά. Επιπλέον, τρίψτε απαλά το τριχωτό με τα δάχτυλά σας για να εξετάσετε την παραγωγή σμήγματος. Μην ξεχάσετε επίσης να αναζητήστε τυχόν σημάδια πιτυρίδας, ερυθρότητας, ξηροδερμίας ή άλλα σημάδια ανισορροπίας.

 

1. Λιπαρό τριχωτό 

 

Διάγνωση λιπαρού τριχωτού :

Λόγω της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος, το τριχωτό μπορεί να φαίνεται λιπαρό, ενώ τα μαλλιά να δείχνουν «λαδωμένα», βαριά και χωρισμένα σε τούφες. Οι πελάτισσες που υποφέρουν από λιπαρό τριχωτό συχνά αναφέρουν ότι έχουν φαγούρα, η οποία κατά κανόνα συνοδεύεται από ορατή πιτυρίδα.

 

Αιτίες:

Η λιπαρότητα στο τριχωτό και στη ρίζα  οφείλεται στην υπερέκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Αυτή η υπερβολική έκκριση σμήγματος συχνά περιορίζεται στην περιοχή του τριχωτού , καθώς σε εκείνη την περιοχή του σώματος υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες. Η υπερβολική έκκριση σμήγματος μπορεί να είναι κληρονομική και να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες εξωτερικές επιδράσεις όπως τεχνικές εφαρμογές ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

 

Πληροφορίες από τους ειδικούς:

Μια απαλή αλλά αποτελεσματική διαδικασία καθαρισμού είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των λεπτών, άτονων μαλλιών. Αποφύγετε, επίσης, τα βαριά προϊόντα περιποίησης ώστε να διευκολύνετε την αυξημένη απορρόφηση σμήγματος από την τρίχα. 

 

2. Ξηρό και ευαίσθητο τριχωτό 

 

Διάγνωση ξηρού και ευαίσθητου τριχωτού:

Το τριχωτό  δείχνει ξηρό, είναι ευαίσθητο και με τάση για ερεθισμούς. Κατά κανόνα, οι πελάτισσες που υποφέρουν από ξηρό τριχωτό , συνήθως αναφέρουν ότι έχουν γενικά ξηρό δέρμα. Ένα ξηρό τριχωτό  μπορεί να εμφανίζει μικροσκοπικά λευκά νεκρά κύτταρα του δέρματος και οι πελάτισσες παραπονιούνται για περιστασιακή φαγούρα και ερυθρότητα, καθώς και αίσθημα «τραβήγματος». 

 

Αιτίες:

Εξωτερικές επιδράσεις και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση, τα κλιματιστικά και η θερμότητα μπορούν εύκολα να διαταράξουν την ισορροπία υγρασίας στο τριχωτό . Η ξηρότητα του τριχωτού  μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανεπαρκή περιποίηση μετά από τεχνικές εφαρμογές ή ανεπαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Πληροφορίες από τους ειδικούς:

Για την περιποίηση του τριχωτού και των μαλλιών θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιο ήπιο σαμπουάν - θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, για να μην αφηδατόνεται το τριχωτό . Μην ξεχνάτε να προστατεύετε το τριχωτό  από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες που οφείλονται στο στέγνωμα με το σεσουάρ. 

 

3. Πιτυρίδα

 

Διάγνωση ξηρού και ευαίσθητου τριχωτού :

Αυτή η πάθηση δεν είναι βλαβερή και μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα, όταν λευκές νιφάδες  εμφανίζονται στα μαλλιά και το τριχωτό - η πιτυρίδα αναπτύσσεται όπου υπάρχουν ανισορροπίες, σε ξηρά ή λιπαρά τριχωτά. 

 

Αιτίες:

Συνήθως, τα κύτταρα της επιδερμίδας ανανεώνονται πλήρως κάθε 30 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, εμπλέκονται σε μια διαδικασία μεταφοράς, από τη βασική στιβάδα στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος(η εξωτερική στιβάδα του δέρματος), όπου τελικά αποσυντίθενται και πέφτουν. Οι δερματικές παθήσεις έλλειψης ισορροπίας προκαλούν δεκαπλάσια αύξηση αυτής της μεταφοράς των κυττάρων, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να πέφτουν με μη φυσιολογικούς ρυθμούς. Η πιτυρίδα εμφανίζεται λόγω της μη ισορροπημένης διαδικασίας κερατινοποίησης, κατά τη διάρκεια αυτής της υπερβολικής μεταφοράς κυττάρων. 

Εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, μηχανικές φθορές ή εσωτερικοί παράγοντες όπως κληρονομικά χαρακτηριστικά, μπορούν να εξασθενήσουν την υδρολιπιδική στιβάδα, δηλαδή τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του τριχωτού . Συχνά θεωρείται ότι η πιτυρίδα συνδέεται στενά με την κατάσταση της υγείας μας, καθώς και με διατροφικούς και ψυχογενείς παράγοντες.

 

Πληροφορίες από τους ειδικούς:

Προϊόντα με αντιμικροβιακά συστατικά δρουν αποτελεσματικά κατά του σχηματισμού πιτυρίδας.

 

4. Τριχόπτωση

 

Διάγνωση ξηρού και ευαίσθητου τριχωτού :

Τα μαλλιά εμφανίζουν σημάδια αραίωσης και χάνουν τη δύναμη και την πυκνότητά τους. Οι πελάτισσες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους εξασθενουν και χάνουν την πυκνότητά τους με τον καιρό, ενώ μπορεί να προκύψουν εμφανή σημάδια τριχόπτωσης.

 

Αιτίες:

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών, είναι φυσικό να πέφτουν ορισμένες τρίχες, και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «φυσική αντικατάσταση των μαλλιών». Ωστόσο, η απώλεια 100 ή περισσότερων τριχών την ημέρα μπορεί να θεωρηθεί πάθηση που οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών. Υπάρχουν διάφορα είδη τριχόπτωσης:

  • Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΑ): Η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται σε όλο το τριχωτό , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφανή μείωση της ποσότητας των τριχών. Στα άτομα που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία το περιτρίχιο παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ορμόνες, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία θεωρείται ότι οφείλεται σε γενετική προδιάθεση και συνήθως επηρεάζει τους άντρες. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η ανδρογενετική αλωπεκία δεν οδηγεί απαραιτήτως σε πλήρη απώλεια μαλλιών, αλλά σε ένα τυπικό μοτίβο τριχόπτωσης το οποίο ταξινομείται με βάση την Κλίμακα Hamilton (άντρες) ή την Κλίμακα Ludwig (γυναίκες).
  • Μη αναστρέψιμη τριχόπτωση (ουλωτική αλωπεκία): οφείλεται σε τραύμα ή σε αυτοάνοσα νοσήματα
  • Τοπική αλωπεκία (φαλακρά σημεία): αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο δεν σχετίζεται αιτιακά και δεν οφείλεται στη χρήση καλλυντικών προϊόντων

Πληροφορίες από τους ειδικούς:

Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται η τακτική χρήση προϊόντων κατά της τριχόπτωσης. Ορισμένα προϊόντα styling μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αίσθησης περισσότερων και πιο πυκνών μαλλιών.

 

Βασισμένη σε μια προσέγγιση 360˚ όσον αφορά την απόκτηση ενός υγιούς τριχωτού και, κατ’ επέκταση, όμορφων μαλλιών, μέσα και έξω, η ολοκληρωμένη σειρά BC Scalp Genesis περιλαμβάνει προϊόντα χωρίς σιλικόνη, βασισμένα σε ανώτερη τεχνολογία, που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις παραπάνω ανισορροπίες του τριχωτού. 

 

περισσότερα ετικετών